2022. december 4., vasárnap

Igazi ritkaság!Cortebert Chornometer porcelán számlapos chronograph ezüst óra 1900-as évek elejéről - Jelenlegi ára: 335


Történet:
A Cortébert az egyik legrégebbi ismert és nagy karriert befutó high-end márka volt, amely az 1790-es évtől 1975-ig szerepelt a svájci órapiacon. A hét generáción átívelő családi saga a francia származású Juillard familia sikertörténete, melynek bevezetőjét Abraham Louis J. írta, az akkor francia fennhatóság alatt álló svájci kisvárosban Sonvilierben. Az eredetileg csak szerkezeteket gyártó kismanufaktúra néhány évtized múltán az örökös Lucien irányítása alatt tovább költözik Saint-Imier-be, majd az ő halála után fia Albert vezetése alatt egy jelentéktelen mezővárosba Cortébert-be Biel mellé, és márkanévként nemsokára fel is veszik a Cortébert nevet. Nem sokkal később Raiguel Juillard vezetése alatt 1855-től bejegyzik a Juillard&Cie vállalkozás nevét Cortébert-ben és tulajdonképpen innen indul mind a márka felívelésének időszaka, mind pedig a lassú, de folyamatos profiltisztítás és brandépítés. Ekkortól kezdik használni számlapjaikon, szerkezeteiken, később a koronán is a croix fleur-de-lisée-t, a liliomos keresztet.
1890-ben megkezdték a zsebórák gyártását, néhány máig fontos mérföldkövet letéve az iparágban. Megalkották az (első) ugró-órát, Josef Pallweber tervezésének köszönhetően, majd 1920-ban átültették a szisztémát karórába is. A cég rendszeres beszállítója volt a német haditengerészetnek, az angol légierőnek, ahol a katonai Rolex zsebórákat Cortébert szerkezettel szerelték, illetve már a 20-as évektől szállítottak szerkezeteket Mussolini Olaszországába ahol Perseo néven jelentek meg, valamint az olasz haditengerészet búvárainak első Panerai óráiban is a Juillard család szerkezetei ketyegtek. A franciás márkanévvel nem lehetett nagy népszerűséget kovácsolni Németországban sem, így ott a 20-as 30-as években Tellus néven tokozták a kor egyik legjobb szerkezeteit. A korai 20-as évek szovjet Oroszországában is szakmai asszisztenciát vállaltak egy óragyár létrehozásánál, ahol el is kezdték gyártani a cal. 616 Cortébert szerkezetet, de ez már egy másik történet… (Molnija)
Egyébként kevésbé ismert, hogy 1927-től a cég az Ebauches SA-hoz került, majd pedig egy újabb értékesítés után – és ekkortól mondhatjuk, hogy a Cortébert „ lehúzta a redőnyt” – az Omega-hoz. Ennek az akkor cca. 180 éves patinás svájci családi vállalkozásnak is a quartz korszak vetett véget, az új fogyasztói társadalom elsilányult „ szerezd meg-használd-dobd el-szerezd meg-… etc. ” világában, melyben már nem volt helye annak az értékrendnek, amit a Juillard család és a Cortébert képviselt.
Gyűjteményből kihagyhatatlan de hordásra is kiváló gyönyörű lengő füles  nagyméretű  Cortebert Chornometer porcelán számlapos chronograph ezüst tokos  óra az 1900-as évek elejéről.   hozzá való szép bőr szíjjal.
Két függő körös stopperes chronograph. Nagyon szép saját porvédős ezüst tokban szépen lengő fülezve nagyon szép porcelán számlap nagyon szép  mutatókkal.
Zsebóra beépítés és a zsebórák karon hordásának története:
Sokaknak kedvence még akkor is  ha idegenkedünk ettől a műfajtól! Ez a kategoria igazából nem sorolható sehova, hisz a szerkezet valamikor egy zsebóra szíve volt  arany, ezüst vagy platina tokban tengette életét a gazdája zsebében addig amig a háború vagy a nehéz anyagi körülmények miatt megváltak a nemes fém tokoktól mert az könnyen eladható volt.
Idő közben , ahogy teltek az évek az emberek egyre jobban áttértek a karórák viselésére. A zsebóráknak leáldozott! A drágább modellek arany tokját beolvasztották, hisz értékes volt és a háború vagy nehéz anyagi körülmények miatt a cél szentesitette az eszközt , eladták hisz a szükség ezt hozta a szerkezetek pedig maradtak az órásoknál hegyekben.
Meztelen csigák!
Maradtak csupaszon a szerkezetek az órásoknál  ami vagy értékes vagy értéktelen volt  egy dobozban, fiókban kallódva és múlt felettük az idő. A háború után elkezdték a megmaradt szerkezeteket karóra tokba tenni vagy az akkoribban már a divatból kiment és még szép állapotú arany ezüst vagy fém zsebórákat fel fülezni karon való hordásra alkalmassá tenni.. Ezzel értéket mentettek, már amelyik szerkezet menthető állapotban volt még akkor! Igazából innen idult ez az irányzat ami mai napig töretlen.
Manapság sokaknak kedvelt irányzata a zsebóra beépítések  vagy zsebóra fülezése mert szinte minden darab a maga nemében egyedi ..... .
(swiss made)
Ritka kihagyhatatlan gyűjtői darab!
Mérete : 56 mm korona nélkül.
Gyönyörű  porcelán  számlap szép mutatókkal. Szép zsanéros porvédős ezüst tok . Szerkezete  teszi dolgát működik  A képek magukért beszélnek. Mérete : 56 mm korona nélkül.  
Pontosság, járástartalék, megbízhatoság nem vizsgált, így erre garanciát nem tudok vállalni, ha az óra nem működik arra külön a leírásban felhívom a figyelmét.
Jó licitálást, kérem tekintse meg egyéb termékeimet is, a "; felhasználó további termékei"; -re kattintva!
Posta: 1100 forint elsőbbségi ajánlva bubis borítékban.


Jelenlegi ára: 335 000 Ft
Az aukció vége: 2022-12-05 02:09 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése